Comfort - Sta op goede voet met uw voeten

We willen allemaal schoenen die lekker zitten – ook als we al urenlang op de been zijn. Comfortabele schoenen dragen niet alleen bij aan een prettige werkdag, maar houden ook het lichaam en de voeten gezond. Daarom is het belangrijk dat u rekening houdt met het comfort van uw schoenen. 

COMFORT betekent niet voor iedereen hetzelfde, en vooral niet als het om onze voeten gaat. COMFORT is een individuele sensatie, ervaring of emotie – en bestaat niet in "one-size-fits-all". 

"De persoonlijke beleving van welzijn is de primaire factor als het gaat om het comfort van schoenen." 

 

Per Øllgaard, fysiotherapeut gespecialiseerd in voeten en voetletsel. 


Factoren die van invloed zijn op het comfort 

Sika Footwear heeft een aantal factoren geïdentificeerd die de beleving van comfort beïnvloeden en waarbij het gaat om zowel de situatie van de gebruiker als de eigenschappen van de schoenen: 

OMGEVING

Werkt u binnen of buiten? Is het warm of koud? Nat of droog? Is de ondergrond glad of ongelijk? 

ACTIVITEIT

Staat u stil of bent u in beweging? Klimt u op ladders? Hebt u knielend werk? 

PERSOON

Hebt u brede of smalle voeten? Is uw voetboog hoog of laag? Hoeveel weegt u? Hebt u warme voeten of uitdagingen die speciale aandacht vereisen? 

SCHOENEN

Naast omgeving, activiteit en persoon beïnvloeden ook de verschillende eigenschappen van de schoen onze beleving van comfort: 

Pasvorm

De pasvorm geeft aan hoe goed de schoenen aan de voeten passen, onafhankelijk van omgeving en activiteit. Een slechte pasvorm leidt tot minder comfort – en omgekeerd. 

Schokabsorptie en vering

Bij schokabsorptie en vering gaat het erom in welke mate de schoenen schokken kunnen absorberen en de energie terug kunnen sturen. Schoenen met een goede schokabsorptie verminderen de belasting op de gewrichten, voeten, benen en rug. Schokabsorptie mag niet worden verward met zachtheid, die vaak een onmiddellijk gevoel van comfort geeft. Dat merkt u bijvoorbeeld als de inlegzool is gemaakt van een extra zacht materiaal. Maar zachtheid zorgt niet per se voor goed comfort op de lange termijn. 

Flexibiliteit

Bij flexibele schoenen zijn de loopzool en het bovendeel gemaakt van flexibele en zachte materialen die de bewegingen van de voet volgen. Omgekeerd kan een minder flexibele schoen ook comfortabel zijn vanwege de grotere stabiliteit. 

Ademend vermogen 

Bij ademende schoenen kunnen warmte en vocht van de voeten weg, zodat de temperatuur in de schoenen aangenaam blijft en de voeten droog blijven. Ademende materialen hebben meestal goede zweetabsorberende en zweettransporterende eigenschappen, die ervoor zorgen dat vocht wordt geabsorbeerd en van de voet wordt weggevoerd. 

Steun

Stabiliteit en steun kunnen het risico op letsel beperken. De behoefte hangt af van de voet, de omgeving en de activiteit. Steun kan worden gecreëerd in de constructie van de schoen en door middel van stabiliserende materialen op kwetsbare gedeeltes. 

Wist u dat

Veel mensen de pasvorm de belangrijkste comfortfactor vinden, maar dat uit een onderzoek blijkt dat 37% van de mannen te grote schoenen kiest en 27% van de vrouwen juist te kleine. 

BRON: Satra Bulletin, oktober 2015

Waar moet u op letten bij het kiezen van comfortabele werkschoenen?

Bij Sika Footwear hebben we vele jaren ervaring met het ontwikkelen van comfortabele werkschoenen voor iedereen, van aannemers tot verpleegkundigen. Wij denken zowel bij de constructie als bij de keuze van materialen aan comfort, zonder afbreuk te doen aan veiligheid en kwaliteit. 

COMFORT MOET WORDEN ERVAREN 
PAS DE SCHOENEN ALTIJD VOORDAT U ZE KOOPT

Wilt u meer weten?

Neem contact op met onze adviseurs voor advies en begeleiding bij de keuze van de juiste schoen voor u.

Vind hier uw adviseur