Perfectie tot in de puntjes van de tenen

Bij Sika Footwear ontwikkelen, produceren en leveren we schoenen voor de werkende mens. Van de verpleegkundige met een 12-uurs dienst tot de aannemer die wegen en bruggen bouwt. De wensen variëren, maar voor alle schoenen geldt: De schoenen moeten zowel passen bij de voeten als bij het werk dat wordt gedaan!

Wat betekenen de begrippen veiligheidsneus, beschermende tussenzool, inlegzool, tussenzool enz. en wat houden ze in voor u, uw werkdag en uw veiligheid? Hieronder vindt u een overzicht:

TUSSENZOOL/LOOPZOOL 

Er zijn verschillende zoolmaterialen die worden gecombineerd op basis van de toepassingssituatie.

De meest gebruikte combinaties zijn: 

 • PU LOOPZOOL: Slipbestendig, schokabsorberend, slijtvast en flexibel (ook bij kou). Na kortstondig gebruik wordt de loopzool nog slipbestendiger. 
 • PU TUSSENZOOL: Schokabsorberend en flexibel (ook bij kou). PU LOOPZOOL: Slipbestendig, slijtvast en flexibel (ook bij kou). Na kortstondig gebruik wordt de loopzool nog slipbestendiger.
 • PU TUSSENZOOL: Schokabsorberend en flexibel (ook bij kou). TPU LOOPZOOL: Slipbestendig, slijtvast, flexibel en de mogelijkheid van details en meer kleuren in de loopzool.
 • PU TUSSENZOOL: Schokabsorberend en flexibel (ook bij kou). RUBBER LOOPZOOL: Extra slipbestendig, slijtvast, flexibel en de mogelijkheid van details en meer kleuren in de loopzool.
 • PU TUSSENZOOL: Schokabsorberend en flexibel (ook bij kou). NITRILE RUBBER LOOPZOOL: Slipbestendig, extra slijtvast en flexibel. Nitrilrubber is hittebestendig en bestand tegen 300°C gedurende één minuut (HRO).
 • EVA TUSSENZOOL: Extra licht materiaal. Schokabsorberend en flexibel. RUBBER LOOPZOOL: Extra slipbestendig, slijtvast, flexibel en de mogelijkheid van details en meer kleuren in de loopzool. 

BOVENDEEL

Het bovendeel kan gemaakt zijn van verschillende materialen die worden gecombineerd op basis van de toepassingssituatie. 

De meest voorkomende materialen zijn:  

 • VOLNERFLEER: Extra slijtvast en ademend materiaal, dat vooral gebruikt wordt voor veiligheidsschoenen, die veel te verduren hebben 
 • PERMAIR® LEER: Sterk en ademend materiaal. Waterafstotend, gemakkelijk te reinigen en bestand tegen bepaalde chemicaliën, oliën, zouten enz. 
  Download het overzicht hier
 • MICROFIBER: Slijtvast, ademend en sneldrogend materiaal. In sommige producten heeft het materiaal een waterafstotend effect.
 • TEXTIEL: Ademende stof met de mogelijkheid om ontwerpen te maken met verschillende prints, kleuren en accenten. Wordt vaak gecombineerd met andere materialen zoals leer, nubuck, suède, mesh of microfiber om extra duurzaamheid te bereiken.

BINNENVOERING

De binnenvoering is meestal van leer, microfiber of textiel. Ongeacht het materiaal draagt de binnenvoering bij aan comfort en welzijn. Leer en suède zijn natuurlijke materialen die voor een extra goed binnenklimaat in de schoenen zorgen. Microvezel en textiel zijn duurzamer en hebben goede zweet-absorberende en zweetafvoerende eigenschappen die uw voeten gezond en droog houden.  

INLEGZOOL

De inlegzool is een belangrijk onderdeel met betrekking tot pasvorm en comfort. Er zijn veel verschillende soorten zolen. Bekijk ons assortiment inlegzolen hier 

BESCHERMENDE TUSSENZOOL

De beschermende tussenzool beschermt tegen de penetratie van de loopzool door scherpe voorwerpen. De beschermende tussenzool kan van staal, fiber of hout zijn, die allemaal aan de toepasselijke eisen voldoen. Zie hier de goedkeuringen

STAAL is een sterk materiaal dat vooral geschikt is om te lopen op kleine en scherpe voorwerpen.
FIBER is een flexibel en metaalvrij materiaal dat geen kou geleidt. Een beschermende tussenzool van fiber wordt o.a. in alle metaalvrije producten gebruikt  
HOUT wordt uitsluitend gebruikt in de SIKA Comfort schoenklompen-serie en is vooral geschikt voor stationair werk. Hout heeft ook een koude-isolerend effect. 

VEILIGHEIDSNEUS 

Een veiligheidsneus beschermt de tenen tegen vallende voorwerpen en beknelling. Een veiligheidsneus kan van staal, aluminium of composiet zijn, die allemaal aan de toepasselijke eisen voldoen. Zie hier de goedkeuringen

STAAL en ALUMINIUM zijn beide dunne materialen, terwijl COMPOSIET een lichter en sterker materiaal is dat geen kou geleidt. COMPOSIET wordt o.a. in alle metaalvrije producten gebruikt.  

Veiligheidsneus van aluminium, die de tenen beschermt tegen vallende voorwerpen en beknelling 
Veiligheidsneus van composiet, die de tenen beschermt tegen vallende voorwerpen en beknelling
Veiligheidsneus van staal, die de tenen beschermt tegen vallende voorwerpen en beknelling

Veiligheidsneus van met glasvezel versterkt koolstofnanotube, die de tenen beschermt tegen vallende voorwerpen en beknelling

Wilt u meer weten?

Neem contact op met onze adviseurs voor advies en begeleiding bij de keuze van de juiste schoen voor u.

Vind hier uw adviseur