Wat is ESD?

ESD (elektrostatische ontlading) is statische elektriciteit die van het ene voorwerp naar het andere wordt overgebracht. In het dagelijks leven ervaren we ESD bijvoorbeeld als een elektrische schok of een vonk, wanneer we op vloerbedekking lopen of uit de auto stappen en vervolgens metaal aanraken. 

De statische elektriciteit ontstaat wanneer niet-geleidende materialen, zoals schoenzolen en de vloer elkaar aanraken. Hoeveel statische elektriciteit u in uw lichaam ophoopt, hangt onder andere af van de materialen, uw kleding, het weer en het binnenklimaat. Het is echter het hoogste wanneer de luchtvochtigheid laag is. We ondervinden dit bijvoorbeeld op een vriesdag wanneer je haar niet wil en statisch wordt of wanneer we kleine schokken krijgen wanneer we metaal aanraken. 

U kunt statische elektriciteit minimaliseren met behulp van geleidende materialen, bijv. ESD-goedgekeurde schoenen of kleding, die u letterlijk aarden en statische elektriciteit uit het lichaam af laat vloeien. Op die manier voorkomt u dat u de statische elektriciteit overbrengt naar het materiaal waar u mee werkt.

 

Bekijk het assortiment ESD-goedgekeurde schoenen

Hoeveel statische elektriciteit genereert u?

  10-20% relatieve luchtvochtigheid 65-90% relatieve luchtvochtigheid
Persoon die op synthetische vloerbedekking loopt 35.000 Volt 1.500 Volt
Persoon die op een vinylvloer loopt 12.000 Volt 250 Volt
Persoon op een zittende werkplek 6.000 Volt 100 Volt
PVC-zak die wordt opgetild van een tafelblad 20.000 Volt 1.200 Volt
Werkstoel met polyurethaan zitting 18.000 Volt 1.500 Volt

Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe meer statische elektriciteit u genereert

Waarom bescherming tegen ESD? 

Elektronische componenten zijn zeer gevoelig voor statische elektriciteit en worden al beïnvloed door spanning die ver onder het niveau ligt dat wij in het dagelijks leven ervaren als kleine schokken. 

Een stilzittende persoon kan bijvoorbeeld tot 6000 volt genereren en de statische elektriciteit pas merken bij 3000 volt. Gevoelige elektronica kan echter al bij 100 volt beschadigd raken. ESD-bescherming is daarom belangrijk voor alle bedrijven die werken met elektronische componenten - en met name interne medewerkers en externe ambachtslieden, installateurs en anderen die zich in ESD-kritieke gebieden bewegen (EPA - een elektrostatisch beschermd gebied)

Wat is het gevolg van ESD?

ESD kan leiden tot ernstige schade aan elektronische componenten. De beschadigingen kunnen optreden tijdens productie, assemblage, reparatie en onderhoud. In 10% van de gevallen worden de fouten intern gedetecteerd, wat kan leiden tot verlies van kostbare tijd, minder efficiëntie en hogere productiekosten. Maar in 90% van de gevallen duikt de fout pas later op - in de vorm van verminderde prestaties, periodieke fouten of een kapot product.

Dat kan grote schade toebrengen aan het imago van uw bedrijf en leiden tot:

 • Gemiste verkoop
 • Verminderde klantentevredenheid en negatieve publiciteit
 • Hogere kosten voor service ​en reparaties

Keuze van werkschoenen

Wanneer u werkschoenen voor uw klanten, medewerkers of u zelf kiest, moet u letten op het verschil tussen antistatische schoenen en schoenen met ESD-keurmerk.

Antistatische schoenen

Antistatische schoenen leiden statische elektriciteit weg, maar hebben een relatief lage geleiding. De gebruiker zal dus een grotere hoeveelheid statische elektriciteit in het lichaam accumuleren. De elektrische weerstand ligt binnen 0,1 MΩ tot 1000 MΩ, wat ruim boven de normen voor ESD goedgekeurde schoenen ligt.

Schoenen met ESD-keurmerk

ESD-goedgekeurde schoenen zorgen voor continue ontlading van statische elektriciteit. De geleidbaarheid ligt aanzienlijk hoger dan bij antistatische schoenen, zodat de gebruiker een minimale hoeveelheid statische elektriciteit accumuleert. Volgens de normen moet de elektrische weerstand tussen de 0,1 MΩ en 100 MΩ (EN 61340-4-3) of 0,1MΩ en 35 MΩ (EN 61340-5-1) liggen. ESD-goedgekeurde schoenen zijn altijd gemarkeerd met het gele ESD-symbool.

Meer en meer bedrijven verplichten werknemers om ESD-goedgekeurde werkschoenen te gebruiken. En hoewel de uitdagingen het grootst zijn in de elektronica-industrie, komt het gebruik van ESD-goedgekeurde schoenen steeds vaker voor in transport, magazijnen, constructie en bouw.

ESD-goedgekeurde schoenen van Sika Footwear

Bij Sika Footwear is de ontwikkeling van ESD-goedgekeurde schoenen een aandachtsgebied in productontwikkeling, productie en in de advisering aan onze klanten. Als onderdeel van onze kwaliteitsborging testen wij de schoenen in internationale industriële bedrijven, waar vooral de eis wordt gesteld dat de schoenen voldoen aan de ESD-normen EN 61340-4-3 of EN 61340-5-1 – zelfs als de luchtvochtigheid laag is. Wat uw wensen ook zijn, wij staan klaar om u te helpen bij het vinden van de juiste ESD-schoenen voor uw bedrijf.

 

Neem hier contact met ons op

ESD-goedgekeurde schoenen van Sika Footwear

 • BRANCHE add remove
 • Merk add remove
 • GOEDKEURING add remove
 • SLUITING add remove
 • KLEUR add remove
 • GESLACHT add remove
 • PRODUCTTYPE add remove
 • EIGENSCHAPPEN add remove
 • Maat add remove

Viser 1 - 67 af 67

Logo uploaden in PNG- of JPG-formaat
Uploadet logo:
file_download Productlijst maken

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie of advies over ESD goedgekeurde schoenen?

 

Neem hier contact met ons op